Renova vår partner och allas vardagshjälte

Publicerad 2020-05-27 11:12

Vår fantastiska partner Renova är en av våra osynliga hjältar som ser till att hanteringen av sopor och återvinningen fungerar i Göteborg. Försvinner RENOVA kollapsar samhället ganska snabbt. Vi är stolta över att Renova är vår partner. Renova levererar precis som Göteborg HC samhällsnytta och sätter värde på allt – för en hållbar morgondag. Vi har pratat med Mimmi Lagergren som är kommunikationschef på Renova.


Hur har ni det

Än så länge rullar Renovas verksamhet på i stort sett som vanligt. Vår verksamhet är viktig för att såväl lokala företag som hela lokalsamhället ska kunna fungera även under en pandemi. Nödvändiga stödfunktioner och kompetenser har identifierats samt vad som krävs för att dessa ska fortsatt kunna fungera. I händelse av att många skulle bli sjuka har vi goda möjligheter att omfördela både personal och resurser till andra områden. Vi bedömer att vi kommer att kunna upprätthålla samhällskritisk verksamhet även vid ett stort sjukdomsutbrott.


Har ert arbete förändrats under våren?

Företag drar ner på verksamheten och evenemang ställs in. Det innebär att avfallet från vissa branscher minskar i större eller mindre utsträckning. En del kunder, främst inom restauranger, hotell, mässor och liknande har valt att pausa eller glesa ut hämtningen. Inom byggsektorn märker vi dock ännu ingen avmattning.

Hushållsavfallet från privatpersoner ökar något ch det beror troligtvis på att fler jobbar hemma och att gymnasieskolor och universitet är stängda.

På återvinningscentralerna har antalet besökare ökat med 13%. De avfallsslag som ökat mest där är trädgårdsavfall, ris och tryckimpregnerat trä. Från 1 maj har man infört begränsning för hur många besökare som får vara inne på återvinningscentralen samtidigt för att inte riskera smittspridning bland besökare och personal. Många privatpersoner bygger till eller fixar altan och behöver göra sig av med schaktmassor Under april månad tog vi emot nästan dubbelt så mycket schaktmassor från privatpersoner som vanligt.


Påverkas ni av nedstängningen i andra länder?

En värmepump till avfallskraftvärmeverket i Sävenäs väntar på produktionsstart i Indien. Hur detta kommer att sluta vet vi inte eftersom hela Indien nu är stängt. Det är planerat att värmepumpen ska levereras till hösten.


Påverkas ni av att skolorna är stängda

Normalt tar vi emot drygt 200 gymnasieklasser och många studiebesök varje år men under pandemin är utbildningar och studiebesök inställda.


Hur arbetar ni med er personal?

För att begränsa smittspridning har Renova infört nya riktlinjerför personalen. Riktlinjerna bygger på ansvariga myndigheters rekommendationer som till exempel att hålla avstånd till varandra, undvika fysiska möten och noggranna hygienrutiner. Riktlinjerna gäller förstås även i relationen och uppdragen vi har med våra kunder.

De flesta möten – interna och externa - hålls på distans via Skype eller andra digitala kanaler. Många som har möjlighet jobbar delvis hemifrån. Inom Renova utför dock de flesta arbete som kräver att man är på plats på sin anläggning, i sitt fordon eller på kontoret.


Anställer ni fortfarande nya medarbetare?

Det finns ett ökat intresse för sommarjobb på Renova. Många fler än de senaste åren söker sommarjobb som miljöarbetare. Vi behöver dock fortfarande fler C och CE-kortschaufförer. Hör av dig om du har behörigheterna och vill ha ett fritt, viktigt och roligt arbete i god gemenskap till sommaren!


Vad kan vi höra för att underlätta ert viktiga arbete?

Sortera ditt avfall så att mer material kan återvinnas och köp inte mer än du behöver så hjälps vi åt att minska avfallet. Se till att hålla rent framför kärl och dörrar till miljörum och lämna utrymme för våra fordon så att de kan komma fram och ta hand om avfallet.


Vad är ert tips för att vi ska klara upp allt som sker just nu?

Ta hand om varandra. Håll ut, håll avstånd och följ myndigheternas rekommendationer.

Jan Mellgren
Md f rening webshop ocean ghc 02
Md ladda ned
Md insta
Md ladda ned  1
Md myclub logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub