Ny fystränare - Staffan Hjalmarsson

Publicerad 2020-06-22 23:25

Sedan ett par veckor tillbaka klar som fystränare för Göteborg HCs SDHL-lag. Hur känns det Staffan?

En inspirerande och härligt utmanande uppgift. Fysträning handlar om glädje, nyfikenhet och energi, precis det jag känner inför uppgiften.

Berätta lite om dig själv och din egen idrottsbakgrund?

Bor tillsammans med sambo i Björkekärr, har två utflugna tjejer och arbetar som föreläsare, coach och utbildare, bland annat för SISU. Har en idrottslärarutbildning på GIH i grunden och idrottserfarenhet av bl.a. innebandy, friidrott, badminton och beachvolleyboll. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för olika rörelsemönster, hur dessa optimeras/utvecklas och vilka fysiska kvaliteter som krävs.

Nyfikenhet, glädje och delaktighet är de bästa motorer för all utveckling, även fysisk träning. Jag vill bidra till ett klimat där vi gör varandra bättre, har riktigt kul tillsammans och där alla kan, vill och förväntas bidra.

Jag bollar gärna och ofta idéer med andra fystränare, idag främst inom fotboll och friidrott och läser också mycket facklitteratur och aktuella forskningsrapporter. Att ta del av andras kunskap är värdefullt, en del "upptäckter" kommer tillbaka med jämna intervaller, en del är helt nytt och för utvecklingen framåt.

Dina tankar om föreningen och uppdraget som fystränare.

För mig är Göteborg HC en fantastisk förening med en tydlig vision och värdegrund. Ett stort socialt ansvar med målet att förbättra folkhälsa och integration, tydligt fokus på jämställdhet och jämlikhet och dessutom spännande forskningssamarbete. Elitidrott och samhällsansvar i absolut bästa kombo!

Det spelare jag hittills träffat är ambitiösa, lyhörda och med ett tydligt driv att utveckla och utvecklas. Jag vill sträva efter en öppen och tillitsfull dialog, där vi arbetar tillsammans och lär av varandra.

Nu befinner vi oss träningsmässigt i en fas med grundstyrka och uthållighetsträning, alltså ganska långt ifrån hockey och det kan vara krävande att hålla blicken på målet. Samtidigt lägger vi nu en absolut nödvändig grund för mer grenspecifika träning.

Ledarstaben med Stefanie i spetsen är suverän. En öppen och prestigelös gemenskap där en god kommunikation mellan oss kommer att vara betydelsefull. Vad ska vi utveckla? Varför det? Hur ska vi göra det? Hur ser vi att vi lyckas?


Vilka fysiska egenskaper anser du är viktigast i dagens elithockey

Jag säger speed! I tanke, i fart, i tekniska aktioner. Spelare som kan ta blixtsnabba beslut och klarar fysiska maxinsatser, med tätare intervaller under hela speltiden. För att åstadkomma det krävs såklart även styrka, uthållighet, rörlighet, balans och teknik. Jag har haft ett möte med Citykliniken, en av föreningens samarbetspartners. Att både arbeta proaktivt för att minimera skaderisken och effektivt med rehab efter en skada är ytterligare delar som krävs.

Det ryktas om en fysblogg på vår hemsida. Berätta om idéen bakom det och dess syfte?

Jag har, tillsammans med Jan Mellgren, haft en tanke om att placera fysträningen i en hockeykontext på ett tydligare sätt och ur denna föddes idén om en fysblogg. Här kommer vi blogga om vår träning, om känslor kring riktiga grispass, om gemenskapen som föds ur hårt arbete, om glädjen av att tillhöra ett lag som hjälpas åt, om att säga JA och kanske något helt annat om andan faller på.


Slutligen, varmt välkommen!

Tack så jättemycket!

Jan Mellgren
Md f rening webshop ocean ghc 02
Md ladda ned
Md insta
Md ladda ned  1
Md myclub logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub